ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Европейската комисия обяви шампионите по устойчива мобилност

Европейската комисия обяви финалистите за 2016 г. на кампанията „Европейска седмица на мобилността“ и за Петите награди за планиране на устойчива градска мобилност (SUMP).

Публикувано на 24-02-2017 г.

Победителите в двете кампании ще бъдат обявени от Виолета Булц, еврокомисар по транспорта и Даниел Калея, главен директор на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, на официална церемония, която ще се проведе в Брюксел на 20-ти март 2017 г.

Награда на „Европейската седмица на мобилността“

Финалисти са Лисабон (Португалия), Малмьо (Швеция) и Скопие (Македония). Лисабон  е отличен за разширяване на пешеходните зони, докато Малмьо се фокусира главно върху колоезденето като устойчиво средство за придвижване. Журито отличи и услугата за споделено пътуване в Скопие, в помощ на жителите за спестяване на средства и в грижата им за опазване на околната среда.

В подбора участват и следните градове:

  • Бялисток (Полша)
  • Крушевац (Сърбия)
  • Палма (Испания)
  • Прага (Чехия)
  • Самос (Гърция)
  • София (България)
  • Валенсия (Испания)

Финалистите са представили дългосрочна визия за засилена комуникация и широко обществено участие. Предлагат интегриран подход и стратегия за награждаване на устойчивото придвижване от страна на обществеността. Наградата на „Европейската седмица на мобилността“ цели да представи тези местни власти, които демонстрират значителни усилия в популяризирането на устойчивата градска мобилност. 15-тото издание на „Европейската седмица на мобилността“ се проведе от 16 до 22 септември 2016 г. като общо 2 427 града – най-силното представяне до момента, организираха мероприятия по линия на годишната тема „Интелигентно и устойчиво придвижване – инвестиция за Европа“ под мотото - „Интелигентно придвижване. Силна икономика“.

Назависима група от експерти по мобилността и транспорта определиха 10-те кандидати и избраха трима финалисти от общо 63 кандидатури от 23 различни страни.

Награда за планиране на устойчива градска мобилност

Наградата за планиране на устойчива градска мобилност (SUMP) се дава на местните власти, които са успели да развият план за мобилност, отговарящ на различните транспортни нужди на хората и бизнеса,  като същевременно допринася за подобряване на качеството на живот. Петите награди за планиране на устойчива градска мобилност са с фокус върху интегрираното движение на стоки и услуги.

Оценяващите посочват три града като финалисти за 5-тите награди SUMP. Градовете, отличени от журито са: Брюксел (Белгия) за своята иновативна логистична схема, Будапеща (Унгария) за успешно интегриран градски превоз на стоки и услуги в цялостната стратегия за мобилност; Стокхолм (Швеция) заради своята стратегия, която стимулира местната икономика, като намалява неблагоприятния ефект от градския превоз на стоки и услуги. Журито оцени високо и кандидатурите на Берлин (Германия),  Неапол (Италия), Пиатра Неамт (Румъния) и Ротердам  (Холандия).

Миналата година Мурсия (Испания) получи голямата награда на „Европейската седмица на мобилността“ за своя успех в мултимодалността и интермодалността на транспорта.

Малмьо (Швеция) спечели 4-тите награди SUMP за усилията си в мултимодалното  и интермодалното планиране на устойчива градска мобилност. Видеа на тези победители можете да намерите в линковете по-долу.

За да научите повече как Европейската комисия подкрепя градовете и популяризира устойчивата градска мобилност, вижте следните връзки:

http://ec.europa.eu/transport/themes/urban/urban_mobility/ump_en 

http://ec.europa.eu/transport/themes/urban/urban_mobility/commission-support_en

Можете да вземете участие в обсъждането с #mobilityweek, като последвате кампанията в Twitter и Facebook.Copyright 2000-2017 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Сайтът е посетен 76 387 пъти през януари 2017 г. Дизайн и изработка: ИАОС