ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Изпълнителната агенция по околна среда отбеляза Световния ден на околната среда

Публикувано на 04-06-2021 г.

Служителите на Изпълнителната агенция по околна среда тържествено отбелязаха световния ден на околна среда. Световният ден на околната среда – 5-ти юни, е най-значимият ден за действия, насочени към опазване на околната среда, като през годините се превърна в глобална платформа за повишаване на осведомеността и предприемане на действия по неотложни екологични въпроси – от замърсяването на моретата и глобалното затопляне до устойчивото потребление и престъпленията срещу дивата природа. „Тази година е посветена на възстановяване на екосистемите. Всеки един от нас трябва отново да преосмисли отношението си към природата“ – това заяви в поздравителното си слово изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по околна среда г-жа Росица Карамфилова – Благова. Тя прикани всички да обединят усилия в глобално движение за предотвратяване, спиране и обратимост на деградацията на екосистемите, осигурявайки устойчиво бъдеще за всички.

По случай празника Детска вокална група „Сладки пуканки“ поздравиха служителите на Изпълнителна агенция по околна среда, като съвместно с тях участваха в засаждането на магичните Рододендрони в двора на агенцията. От рода на Рододендроните произлиза и Странджанската зеленика, която е вписана в Червената книга на България, защитена от Закона за биологичното разнообразие, както и от редица международни конвенции и споразумения.

На 15 декември 1972 г. Общото събрание на ООН обявява 5-ти юни за Световен ден на околната среда, когато е приета декларация за околната среда, смятана за първия международен документ, очертаващ принципите на опазване на природата. От тогава този празник се превръща в най-значимият и широко известен глобален ден за положително действие за околната среда, като днес е едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието в глобален план към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.

 



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС