ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

С детски хепънинг в Борисовата градина МОСВ отбеляза Зелената седмица ‘2018

Публикувано на 29-05-2018 г.

„За мен е истинско удоволствие да бъда с вас на този празник на красотата , на творчеството, на таланта“, каза зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова  пред  стотици деца, включили се в хепънинг, с който МОСВ отбелязва Зелената седмица през 2018 г. Това е инициатива, която  се провежда в страните от Европейския съюз и цели да проучи начините, по които Съюзът помага на градовете да станат по-добри места за живеене и работа. Тази кампания представя развитието на политиките за опазване качеството на въздуха, справянето с шума, опазването на природата и запазване на биоразнообразието, за управлението на отпадъците и водите.  В Борисовата  градина зам.-министър Николова даде началото на  кампанията на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността“. 

„Днес заедно ще творим, за да се научим не само ние, но да научим нашите родители, приятели, съседи как да опазват природата, как да се грижат за своя град и да го правят красив, като се придвижваме без да увреждаме природата“, посочи Николова. 

Стотици деца от столични училища рисуваха природата и своя град върху асфалт, състезаваха се да събират разделно отпадъци и бяха част от Академията за специални еко- части. Ученици от клуба по изобразително изкуство на Първа английска езикова гимназия, започнаха да редят пъзел от рисунки.

Децата приветстваха зам.-кметът на Столичната община Йоана Христова и Марина Кирова от представителството на ЕК в България.

МОСВ е  национален координатор   за провеждането на кампанията на ЕК „Европейска седмица на мобилността“. Тя се провежда всяка година между 16 и 22 септември, насърчава устойчивата градска мобилност и дава възможност за разясняване на предизвикателствата, с които се сблъскват големите и по-малките градове, призовава за промяната в поведението и цели да постигне напредък за постигането на по-устойчиви транспортни стратегии.

През 2018 г. „Европейската седмица на мобилността” ще се фокусира върху темата „Мултимодалност“ и ще се проведе под мотото „Комбинирай, движи се!“. Тазгодишното издание на кампанията насърчава да се проучат множеството различни възможности за придвижване от точка „А“ до точка „Б“ и да помислим кой начин на превоз най-добре отговаря на нуждите на конкретното пътуване.




Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС